Wat is Artificial Intelligence?

Artificial intelligence, een concept waarvan de verwachtingen hooggespannen zijn. We horen en lezen hier veel over, maar wat is het nou eigenlijk en waar komt de toenemende belangstelling naar artificial intelligence vandaan?

Artificial Intelligence gedefinieerd

Simpel gezegd; artificial intelligence is een algoritme met als doel om taken te volbrengen die traditioneel worden geassocieerd met het cognitieve gedrag van mensen. Hierbij zal snel gedacht worden aan de zelfbewuste robots uit Hollywood films, zoals The Terminator. Hoewel dit zeker tot artificial intelligence kan worden gerekend, is de waarheid wat genuanceerder. Als men het vandaag de dag over artificial intelligence toepassingen heeft betreft het voornamelijk machine learning (ML), digital signal processing (DSP) en neural language processing (NLP). Dit zijn algoritmen bestemd voor het kwantificeren en classificeren van data in de breedste vorm van het woord.

Artificial Intelligence geclassificeerd

Denk hierbij aan gestructureerde-en ongestructureerde data, zoals beeldmateriaal en vrije tekst. Deze uitspraak impliceert dat artificial intelligence kan worden geclassificeerd. Dit is ook het geval. Artificial intelligence kan in vier categorieën worden geclassificeerd.

1). Reactive machines dit zijn de meest basale vorm van artificial intelligence. Dit type artificial intelligence kan uitsluitend reageren op een situatie die zich op dat specifieke moment voordoet. Bekende voorbeelden van reactive machines zijn Deep Blue van IBM en AlphaGo van Google.

2) Limited Memory maakt in tegenstelling tot reactive machines wèl gebruik van geheugen. Limited memory bestaat uit machine learning modellen die intelligentie verkrijgen door voorgaande informatie. Deze ervaring wordt ingezet om vervolgens nieuwe betere keuzes te maken.

3) Theory of mind is een vorm van intelligente machines die tot besluitvorming in staat zijn, vergelijkbaar met menselijke besluitvorming. In theorie zou dit type artificial intelligence in staat om met mensen te communiceren. Voorbeelden van intelligentie in deze categorie zijn voice-assists zoals Google Assistent.

4) Self-awareness, net als mensen dat zijn. Deze vorm van artificial intelligence is momenteel niet ontwikkeld, The Terminator zou in de categorie vallen.

Toenemende belangstelling naar Artificial Intelligence

Waarom stijgt de belangstelling naar artificial intelligence? De concepten van artificial intelligence zijn niet vernieuwend. Zo hebben veel ML-algoritmen een sterke wiskundige basis. Alleen het grote verschil, tussen het heden en het verleden is de beschikbaarheid van het computing power. Waar in het verleden een kostbare supercomputer noodzakelijk was voor berekeningen op grote data volumes kunnen veel consumenten en bedrijven gebruik maken van de schaalbare cloud-diensten van AWS, Google en Microsoft die cloud-computing aanbieden. Daarnaast is de behoefte gestegen om de toenemende hoeveelheid aan data te analyseren. Inmiddels produceren wij als gedigitaliseerde maatschappij meer data dan wij als mensen in staat zijn om te absorberen, interpreteren en daarmee complexe beslissingen te maken op basis van de data die tot onze beschikking hebben.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor een digitale revolutie in jouw organisatie? De specialisten van Medicine for Business helpen je graag verder!

Bringing data closer to you.

© 2022 Medicine for Business B.V.
Alle rechten voorbehouden

Contact

BINK36

Binkhorstlaan 36

2516 BE Den Haag