Tools

Power BI, Tableau en Cognos: de belangrijkste verschillen op een rijtje


 

De mens is een visueel ingesteld wezen. We nemen informatie en cijfers sneller in ons op wanneer gegevens op een aantrekkelijke en overzichtelijke manier worden gepresenteerd. Datavisualisatie is dan ook essentieel om complexe kwesties, zoals de coronacrisis of belangrijke bedrijfs- en sociaaleconomische vraagstukken, inzichtelijk te maken en data gedreven beslissingen te faciliteren. Wat zijn de sterke punten van elke tool? En wat zijn de belangrijkste verschillen? In dit artikel werpen we een blik op drie grote en populaire datavisualisatietools: Power BI , Tableau, en Cognos.

Power BI 

Power BI is een van de meest gebruikte visualisatietools, vanwege zijn gunstige prijs-kwaliteit verhouding. De interactieve visualisatietool van Microsoft is zeer geschikt om business intelligence inzichtelijk en bruikbaar te maken voor diverse gebruikers binnen een organisatie. Met Power BI kun je onder meer: 

  • Alle data die beschikbaar is binnen de organisatie ontsluiten en monitoren; 
  • Externe gegevens in dashboards integreren; 
  • Rapporten ombouwen tot datamodellen die je in een database kunt inbouwen; 
  • Visuele rapporten integreren met apps of mobiele versies van de werkomgeving. 

Power BI is door de Direct Querfunctie ook een uitstekende optie, wanneer je bewerkingen in het onderliggende datamodel uit wil voeren: bijvoorbeeld data samenvoegen, opschonen, of omrekenen. De tool is dankzij de Microsoft-architectuur bovendien makkelijk te integreren met andere (cloud)platforms en applicaties. PBI wordt maandelijks geüpdatet. 

Prijs: Voor kleine en middelgrote organisaties is Power BI met €8,40 per maand per pro-licentie een aantrekkelijke en goedkope optie. Grote organisaties kunnen Power BI Premium (cloud-based) aanschaffen. 

Tableau 

Tableau is een krachtig, flexibel en veilig end-to-end analyse- en visualisatieplatform voor allerhande data dat vooraan staat op de markt. Vooral de dashboards zijn van een uitstekende kwaliteit. Ze zijn heel intuïtief en benutten ons aangeboren vermogen om snel visuele patronen in een afbeelding, grafiek of dashboard te herkennen.  

Daarnaast levert Tableau een breed spectrum aan interactieve opties. Je kunt verbindingen maken met lokaal opgeslagen gegevens (spreadsheets, SQL-databases) of Cloud data (Google Analytics, Salesforce, OneDrive), maar ook metadata pivoteren, splitsen en beheren. Tableau voert twee keer per jaar updates door.  

Prijs: Voor een enkele, particuliere gebruiker is Tableau met €70 per maand de duurste van de drie besproken tools. Echter, hoe groter de organisatie, hoe aantrekkelijker de prijzen worden (vanaf €12 per maand) voor deze uitstekend beoordeelde visualisatietool. 

Cognos 

Cognos is al wat langer op de markt dan Power BI en Tableau en sinds 2008 eigendom van de Amerikaanse computerreus IBM. De degelijke tool is vooral ideaal als je software van producenten als Costpoint en Deltek wilt integreren. Cognos koppelen aan andere software is vaak wat lastiger, zeker als je een vergelijking trekt met Power BI.  

Prijs: Qua prijs zit Cognos in het midden: met €14,50 per maand is het duurder dan PBI, maar goedkoper dan Tableau. Cognos heeft in tegenstelling tot de andere twee tools geen vast updatemoment.

Is er één de beste tool? 

In Figuur 1 uit het rapport van Gartner (2020) is duidelijk te zien dat  Microsoft (Power BI) de leider op de markt is, gevolgd door Tableau en pas een stuk daarna IBM Cognos. De vooraanstaande plek is welverdiend wegens de haast “virale” verspreiding van Power BI, het enorme scala aan mogelijkheden, en begrijpbaarheid. 

Figuur 1. Gartner’s kwadrant voor analytics en business intelligence platforms.

Tabel 2 toont een samenvatting van de resultaten van het vergelijkingsrapport van G2. Dit rapport kijkt naar de waardering, functionaliteit, ontwikkeling, kwaliteit, en bekendheid op basis van de beoordelingen van verschillende verkopers en gebruikers.  

Tabel 2Samenvatting  vergelijkingsresultaat G2-rapport 2020.  

Hieruit blijkt dat alle drie gedegen visualisatietools zijn, maar je specifieke behoeften bepalen wat de beste datavisualisatietool is voor jouw organisatie. Wat wil je met je visualisaties bereiken? Met welk type interface en dashboard werk je graag? Met welke tool heb je de meeste ervaring? Hoe belangrijk zijn uitgebreide integratiemogelijkheden met externe software? En wat is je budget? 

De antwoorden op deze vragen bepalen welk platform het beste past bij jouw organisatie. Het is niet zo dat één van de bovengenoemde tools duidelijk boven de andere twee uitsteekt. Meer weten over de mogelijkheden van Power BI, Tableau en Cognos? Bij Medicine for Business helpen we je graag bij het kiezen, bouwen en implementeren van de ideale datavisualisatietool voor jouw organisatie.

 

Bringing data closer to you.

© 2022 Medicine for Business B.V.
Alle rechten voorbehouden

Contact

BINK36

Binkhorstlaan 36

2516 BE Den Haag