De twaalf Agile principes


 

Wij werken Agile 

– heel veel bedrijven 

Maar wat wordt daarmee bedoeld? En werken ze eigenlijk wel echt Agile? Waar moet ik prioriteit aan geven als ik Agile wil werken? In dit artikel gaan we daar verder op in! Mocht je nu denkenAgile, wat is dat eigenlijk? Hier een kort artikel waar we de basis uitleggen. 

Agile is hip. De flexibele, behendige manier van bedrijfsvoering spreekt bedrijven aan. Het geeft hun in sommige gevallen ook een voorsprong op concurrenten. Dit is aantrekkelijk. Maar hoe doe je dat?   

 

De twaalf Agile kernwaarden

Toen een groep softwareontwikkelaars in 2000 bij elkaar kwam en het Agile Manifesto schreef, begonnen ze met het opstellen van vier kernwaarden. Vervolgens bedachten ze twaalf principes: 

 1. Een tevreden klant is eerste prioriteit. Dit doe je door vroegtijdig en continu waardevolle onderdelen van het product op te leveren. 
 2. Omarm veranderende behoeftes, zelfs wanneer dit laat in het ontwikkelproces is. Het kan zomaar een concurrentievoordeel opleveren voor je klant.
 3. Lever met regelmaat werkende software. 
 4. Business en ontwikkelaars werken samen, de gehele looptijd van het project. 
 5. Projecten worden uitgevoerd door gemotiveerd personeel. Zij krijgen de ondersteuning en het vertrouwen dat ze nodig hebben. 
 6. Praat met elkaar: Een betere manier om informatie te delen bestaat niet. 
 7. Een werkend product is de graadmeter voor vooruitgang.  
 8. Zoek een duurzaam tempo. Agile gaat om constante ontwikkeling, zorg dat je het tempo voor eeuwig vast kunt houden. 
 9. Besteed altijd aandacht aan hoge kwaliteit en een goed ontwerp. 
 10. Maak het eenvoudig. Maximaliseer het werk dat niet gedaan wordt (dit is iets anders dan niks doen). 
 11. Zelfsturende teams leveren het beste werk op. 
 12. Kom op vaste momenten samen om te reflecteren op hoe effectiever gewerkt kan worden. Belangrijk is dat het team zich n.a.v. deze reflectie aanpast. 

Deze principes, samen met de vier kernwaarden vormen het Agile Manifesto. Op basis van dit manifest zijn veel andere principes en methoden ontstaan. Deze hebben vorm gekregen in verschillende methodendenk aan Scrum, XP en Kanban. Dit zijn methoden die een eigen vertaalslag hebben gemaakt van Agile. Hoe deze methoden zich tegenover elkaar verhouden, lees je in een volgend artikel.

 

 


 

 

 

 

Bringing data closer to you.

© 2022 Medicine for Business B.V.
Alle rechten voorbehouden

Contact

BINK36

Binkhorstlaan 36

2516 BE Den Haag