De cloud en cloudservices voor beginners


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


De cloudservices: je kunt er anno 2020 eigenlijk niet meer omheen als je jouw IT wilt moderniseren en aanpassen aan de behoeften van de moderne gebruiker. Maar cloud is voor beginners vaak een abstract concept. Wat is de cloud eigenlijk? En wat zijn de belangrijkste voor- en nadelen van de cloud? Wij vertellen het je. 

Wat is de cloud precies? 

De cloud wordt soms voorgesteld als een wolk die ergens in cyberspace hangt en gevuld is met digitale data en applicaties. In werkelijkheid wordt de cloud gevormd door met elkaar verbonden computers en servers die in datacenters staan. De consument kent de cloud vooral in de vorm van praktische en populaire SaaS-oplossingen (Software as a Servicezoals SharePoint, OneDrive, Dropbox, Gmail, Google Docs en iCloud. 

Het gebruikmaken van de cloud noemen we cloud computing, een term die aangeeft dat je hardware, software en/of data in een datacenter staat in plaats van op/in de apparaten op het werk of thuis (on-premise). Cloud providers zoals Microsoft Azure, Google Cloud Platform of Amazon Web Services (AWS) stellen via het internet een enorme hoeveelheid opslag, rekenkracht en andere resources beschikbaar. 

Cloudtypen: publiek, private en hybride 

Maak je de overstap naar de cloud? Dan kun je kiezen uit drie cloudtypen:  

  • de publieke cloud; 
  • de private cloud; 
  • de hybride cloud.  

 

Publieke cloud 

Een publieke cloud is een algemene clouddienst die op grote schaal wordt aangeboden. Bij deze dienst  is er geen lokale hardware die beheerd of up-to-date gehouden moet worden. Alles wordt uitgevoerd op de hardware van de cloud provider. Bij deze dienst deel je hard- en software met anderen.  

 

Private cloud 

Kies je voor een private cloud? Dan maak je gebruik van speciaal voor jouw bedrijf ingerichte servers die in een datacenter staan en als een dienst worden afgenomen. Het belangrijke verschil met publieke cloud is dat de infrastructuur exclusief voor één organisatie beschikbaar is en er dus geen hard- en software gedeeld wordt. 

 

Hybride cloud 

Een hybride cloud combineert publieke en private cloudoplossingen. Je kunt algemene applicaties die door veel mensen worden gebruikt bijvoorbeeld in een publieke cloud laten draaien, maar bedrijfskritische en privacygevoelige data in een strenger beveiligde private cloud zetten. 

 

Cloudservices 

Naast de drie typen of soorten cloud onderscheiden we ook nog diverse cloudservices. Dit zijn manieren waarop je de cloud in de dagelijkse praktijk gebruikt. In het geval van IaaS (Infrastructure as a Service) wordt de hele infrastructuur (service, netwerkapparatuur, werkstations) virtueel aangeboden via een serviceprovider, terwijl bij SaaS (Software as a Service) alleen de software als een online-dienst wordt geleverd. PaaS (Platform as a Service) biedt een platform aan waarmee je applicaties kunt ontwikkelen en beheren, zonder dat je daarvoor zelf een complexe infrastructuur hoeft te ontwikkelen.  

Voorbeelden van SaaS oplossingen die wij als gewone gebruikers (eindgebruikerskennen zijn Dropbox, Mailchimp, Salesforce of Slack. Deze applicaties zijn overal bereikbaar en het is niet nodig software te installeren. Als gewone gebruiker kom je niet snel in aanmerking met Paas en Iaas oplossingen. Vooral ITers en ontwikkelaars maken gebruik met van deze twee cloudservices.   

De voordelen van de cloud 

Het gebruiken van de cloud heeft een aantal belangrijke voordelen. We zetten de belangrijkste kort op een rij:. 

  • De cloud is voordelig omdat je alleen betaalt voor de diensten en resources die je daadwerkelijk afneemt. Bovendien hoef je geen extra geld meer uit te geven aan fysieke hardware. 
  • De cloud is schaalbaar en elastisch. Je kunt in tijden van piekbelasting dus snel extra capaciteit toevoegen, maar ook net zo snel weer afschalen. Hetzelfde geldt voor het toevoegen of afmelden van gebruikers. 
  • Cloudtoepassingen worden continu voorzien van nieuwe updates en functionaliteiten. Je beweegt dus gemakkelijk mee met IT-innovaties en -ontwikkelingen zonder nieuwe hard- en software aan te hoeven schaffen. 
  • De cloud is betrouwbaar. Cloudproviders zorgen voor back-ups van belangrijke gegevens, herstel na noodgevallen (disaster recovery) en de replicatie van gegevens. Daarnaast is redundantie vaak ingebouwd in de architectuur van cloudservices. Werkt een bepaald onderdeel van je IT-netwerk niet meer? Dan neemt een back-up de taken gelijk over. 

De nadelen van de cloud 

Naast de vele voordelen kleven kleeft er ook een paar potentiële nadelen aan cloud computing. 

  • De migratie naar de cloud kan een ingewikkeld en duur project zijn, met name voor grote bedrijven die veel resources nodig hebben. 
  • Omdat data, applicaties en infrastructurele onderdelen buiten de eigen kantoormuren komen te staan, heb je iets minder controle over je IT. Dit geldt overigens sterker voor een publieke cloudomgeving dan voor de private of hybride variant. 
  • Je moet heel goed nadenken over veiligheid en privacy. Waar komen bedrijfskritische en privacygevoelige data precies te staan? En hoe ontwerp je een goed beleid voor het omgaan met deze info? 

Meer leren over cloud? Houd onze artikelen betreft cloud in de gaten. Meer weten wat cloud voor uw situatie kan betekenen? Neem dan contact met ons op.  Wij zetten de voor- en nadelen graag voor u uiteen.

Bringing data closer to you.

© 2022 Medicine for Business B.V.
Alle rechten voorbehouden

Contact

BINK36

Binkhorstlaan 36

2516 BE Den Haag