Cloud (in de zorg) deel 1: Tijd voor een digitale revolutie

Alle patiëntgegevens op straat, hoge en onduidelijke kosten en een hele IT-afdeling die zelf aan het infuus kan omdat er geen werk meer is, omdat alle data ergens ver weg in de cloud staat. Is dat het dystopische beeld waarvan je ‘s nachts wakker schrikt? Grote kans dat je in een ziekenhuis of de zorgsector werkt. Want in tegenstelling tot het bedrijfsleven, heerst er onder IT-managers in de zorg nogal wat weerstand tegen digitale transformatie en andere innovatieve oplossingen.        

De zorg naar de cloud: angst voor het onbekende?
Het bedrijfsleven heeft alle mogelijkheden van de cloud ontdekt: het versterkt de concurrentiepositie en innovatie gaat sneller. Sterker nog, doe je als onderneming niet mee met de digitale revolutie? Dan is de kans groot dat je bedrijf het op de langere termijn niet redt. Toch omarmt de zorgsector alle voordelen van de cloud nog niet overtuigd. Wat is de reden van deze vrees? Voelen IT-managers in ziekenhuizen zich immuun of onkwetsbaar, of is het juist de angst voor het onbekende? De nieuwste ontwikkelingen in de ICT en de zorg hebben namelijk ontzettend veel voordelen te bieden, zowel voor de patiënt als de organisatie zelf.

Face the facts: de cloud is beter en veiliger dan je zelf ooit zou kunnen realiseren
Veel IT-managers in de zorg zien de cloud niet zitten. Het gevoel dat patiëntgegevens in de cloud niet veilig en het een financiële bodemloze put zou zijn overheerst. Maar het tegenovergestelde is het geval. Regel je de beveiliging van persoonsgegevens en systemen, back-ups en bescherming tegen de risico’s van hacks en DDos-aanvallen zelf op je eigen locatie? Think again, want data opslaan in de cloud is juist veiliger. Beveiliging en back-ups zijn bij cloudproviders namelijk beter geregeld dan je zelf ooit zou kunnen realiseren. Zelfs complete elektronische patiëntendossiers zijn probleemloos en veilig als SaaS-dienst vanuit een datacenter beschikbaar, waaronder grote leveranciers als Epic en Cerner.

Onbeperkte schaalbaarheid
Dankzij de cloud en SaaS-oplossingen hoef je zelf geen investeringen in hardware en de beveiliging daarvan te doen. Ook bepaal je precies wat je afneemt en betaal je eenvoudig per maand voor de gebruikte dienst(en). Je weet dus vooraf precies wat het gaat kosten en geniet daarnaast van alle voordelen van onbeperkte schaalbaarheid. De kosten groeien mee met de organisatie, of dalen juist wanneer het even iets minder gaat. En dat scheelt een enorme kostenpost, juist in tijden van krapte. Het resultaat? Veel meer rendement.

De overstap van on premise naar de cloud lijkt een hele stap, maar valt in de praktijk wel mee. Zit je nu nagelbijtend achter je scherm en denk je: ‘En mijn werk en dat van mijn collega’s dan?’. Geen zorgen! Bang dat je baan overbodig wordt hoef je niet te zijn, want de cloud biedt voldoende uitdagingen op het gebied van data en de verwerking van (patiënt)gegevens, wetgeving en meer. Binnen een aantal jaren is er weer veel veranderd en blijft er genoeg te doen en leren over. De IT-ontwikkelingen in de zorg gaan razendsnel. Kortom, dankzij de digitale transformatie naar de cloud beteken je uiteindelijk meer voor zowel de patiënt én elkaar.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor een digitale revolutie in jouw organisatie? De specialisten van Medicine for Business helpen je graag verder!

Bringing data closer to you.

© 2022 Medicine for Business B.V.
Alle rechten voorbehouden

Contact

BINK36

Binkhorstlaan 36

2516 BE Den Haag